Het woningtekort is groot. Betaalbare huizen zijn er nauwelijks en de wachttijden voor (sociale) huurwoningen behoren in onze regio tot de langste van het land. Daarom wil het CDA bouwen in de gemeente Bunnik. 1800 woningen tot 2040. En minimaal 30% sociale huurwoningen.
Andere partijen noemen in een hun programma’s 5000 woningen. Hoe komt het CDA tot 1800 woningen?
1800 woningen bouwen
1800 nieuwe woningen in Bunnik is een heel fiks aantal! Eind 2021 stonden er in de totale gemeente Bunnik 6569 woningen (bron: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81955NED/table?dl=63C27). Dit zijn alle huizen in Bunnik, Odijk en Werkhoven bij elkaar. Het dorp Odijk telt bijvoorbeeld 2437 woningen.
In de afgelopen tien jaar, sinds 1 januari 2012, zijn er in de gemeente Bunnik in totaal 629 nieuwe woningen gerealiseerd (bron: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81955NED/table?dl=63C28). De komende 18 jaar willen we dus drie keer zo veel woningen gaan bouwen. Maar wel woningen die aansluiten bij het groene, dorpse karakter waar we in deze gemeente zo trots op zijn. Woningen die aansluiten bij de behoeften, zodat we doorstromingen realiseren en bestaande woningen vrij komen. En woningen in Bunnik, Odijk en Werkhoven.
Bouwen voor de leefbaarheid in de bestaande dorpen
1800 woningen, dat is een tempo van 100 woningen per jaar tot 2040. Als we in dit tempo bouwen, dan kunnen de bestaande voorzieningen ook maximaal meegroeien en kunnen de nieuwe inwoners optimaal integreren in onze gemeente.
Het CDA wil geen vierde kern gaan realiseren, maar expliciet bouwen ter versterking van de leefbaarheid in de bestaande dorpen.
Omlegging N229
Een argument dat gebruikt wordt voor het bouwen van veel grotere aantallen woningen, is het feit dat dit de omlegging van de N229 zou kunnen ‘afdwingen’ bij de provincie. Hierover zijn echter helemaal geen afspraken gemaakt.
De barrièrewerking van de provinciale weg tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede onderkennen wij volledig. In de volgordelijkheid vindt het CDA dan ook dat deze barrièrewerking op zo’n kort mogelijke termijn opgeheven moet worden, door een goede verbinding met het bestaande dorp Odijk te maken, in de vorm van een tunnel voor fietsers en voetgangers.
Daarnaast moeten we actief met de provincie in gesprek en heldere afspraken maken over de N229. Geen stille diplomatie. Op dit moment staat deze weg al vast in de ochtend- en avondspits. In Wijk bij Duurstede wordt gebouwd. In de gemeente Bunnik wordt gebouwd. De verkeersdruk op de N229 zal dus alleen maar toenemen.
En in de volgordelijkheid speelt ook de mobiliteit een belangrijke rol. Niet eerst bouwen en dan hopen op een wegomlegging. Nee, zorgen dat mobiliteit en ontsluiting meegenomen worden in de bouwplannen.
Behouden van groene omgeving
Juist het groene karakter van onze gemeente, met mogelijkheden om te recreëren op de landgoederen, langs de Kromme Rijn en in het buitengebied worden als zeer belangrijke argumenten gegeven om in de gemeente Bunnik te wonen. Het zou een gemiste kans zijn als we deze omgeving volledig vol gaan bouwen.