Participatie: een stem vooraf of achteraf?

Inwoners mee laten praten en dit een plek geven in je besluitvorming. Hoe doe je dat nou goed?

We hebben in de gemeente Bunnik veel betrokken inwoners. Inwoners die bereid zijn om mee te denken. Niet alleen vanuit hun eigen belang, maar vanuit betrokkenheid bij hun leefomgeving. Met rationele argumenten en goede open gesprekken.

Kijk naar het aantal zienswijzen dat is ingediend in reactie op het bestemmingsplan Kersenweide, of het aantal inwoners dat in de raadszaal kwam inspreken tijdens de behandeling van onderwerpen als de flexwoningen, geluidsnormen of het bestemmingsplan rond Huize Cammingha. 

En met deze betrokkenheid komt verwachtingsmanagement. Op welke manier neem je inwoners mee in de participatie rondom besluitvorming? Als je voor de besluitvorming zaken voorlegt aan de gemeenschap, dan geef je een gevoel dat mensen kunnen en mogen meedenken. En dat betekent dat je tijdens de besluitvorming een plek voor deze input moet hebben. Op welke manier komen besluiten tot stand?

Afgelopen week hebben we hier tijdens de informatieavond over de Kersenweide uitgebreid van gedachten over gewisseld met de wethouder. Hoe kan het toch dat er op het bestemmingsplan voor de Kersenweide vele zienswijzen zijn ontvangen, die betrekking hebben op de onderdoorgang, terwijl dit volgens de wethouder geen onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan. Waarover wordt besloten? Waar mogen we over meepraten? 

In de beantwoording van een van de zienswijzen wordt geschreven (p. 30): “De beoogde onderdoorgang is in dit bestemmingsplan opgenomen met de bestemming Verkeer.“ en in antwoord op eerdere vragen in april 2024 is ook uitdrukkelijk aangegeven: “De ongelijkvloerse kruising bij De Vork maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan Kersenweide, net als de geluidwerende voorzieningen die als gevolg van het optillen van de N229 noodzakelijk zijn.” Dit werd echter tijdens de informatieavond weer tegengesproken. Met het bestemmingsplan Kersenweide stellen we deze onderdoorgang niet vast. Dit wordt een apart raadsbesluit.

Laat je de betrokken inwoners enkel meepraten over de tegeltjes op de wand, of neem je ze al mee op het moment dat keuzes worden gemaakt over mogelijke locaties? Keuzes die mensen direct raken, zijn zaken waarbij je als direct betrokkene mee wilt kunnen praten, in plaats van dat er over je gepraat en besloten wordt.

Stel vooraf helder wat de kaders zijn waarbinnen geparticipeerd kan worden en wat al vastligt. Achteraf verwachtingen bijstellen kost veel meer energie!

Maarten van Vulpen
Fractievoorzitter CDA Bunnik

Auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *