Het Burgje beter bereikbaar

Odijk breidt langzaam uit aan de westkant van het dorp. De komende maanden worden de laatste huizen van ‘Het Burgje’ opgeleverd. Dan zijn de eerste 141 woningen van ‘Odijk-West’ een feit. Een prachtige nieuwe wijk en aanwinst voor het dorp, maar wellicht ben ik als toekomstig bewoner wat bevooroordeeld.

Feit is dat ik afgelopen maanden ontelbare keren vanuit het ‘dorp Odijk’ naar Het Burgje ben gewandeld. Een route met vele hindernissen.

Het nieuw gerealiseerde voetpad langs de Zeisterweg is smal. Te smal om elkaar met twee kinderwagens te passeren. En wanneer de braamstruiken hard groeien überhaupt niet te belopen. Gelukkig zijn deze onlangs weer gesnoeid.

Bij het oversteken van de ventweg dient voorrang verleent te worden aan het verkeer op de route Bunnik – Werkhoven, waarna je uitkomt bij het grootste obstakel op de route: de N229. De enige manier om deze hindernis te nemen, is bij de oversteekplaats. Netjes wachten bij de verkeerslichten, die vooral de doorstroming van het autoverkeer prioriteren. Geduld wordt hier beloond met een kortstondige groene knipoog.

Dan volgt een tweede ventweg, die in de avondspits een geliefde route vormt voor sluipverkeer vanaf de A12 richting Houten. Hier dien je wederom voorrang te verlenen.

Is deze hindernis eenmaal genomen, dan is de vraag wat je als voetganger moet doen. Langs de Burgweg is afgelopen jaar een mooi nieuw fietspad gerealiseerd, voor voetgangers is hier echter geen plaats gereserveerd.

En dit zijn slechts de belevingen van een voetganger. Wanneer je kinderen naar een van de basisscholen op het Rijneiland gaan, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je er voor kiest om toch zelf mee te fietsen, omdat er ook voor fietsers de nodige uitdagingen op deze route liggen.

Willen we Odijk en Odijk-West tot een ‘Odijk’ maken, dan moet het eenvoudig zijn om van de ene wijk naar de andere wijk te komen. Niet alleen per auto of per fiets, maar juist ook te voet.

De N229 zal niet van vandaag op morgen omgelegd worden, gezien de bijbehorende kosten en alle stakeholders. Juist daarom is het belangrijk om nu te kijken naar andere oplossingen om op korte termijn een veilige route aan te bieden aan voetgangers, schoolgaande kinderen en alle nieuwe bewoners van onze gemeente. Een tunnel, zoals bij Werkhoven of Cothen, zou niet misstaan.

Het Burgje beter bereikbaar? Wat ons betreft een hoge prioriteit!

Maarten van Vulpen
Fractieassistent CDA Bunnik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *