Een lastige keuze? Bezuinigingen of belastingen verhogen!

Aankomende jaren geeft de overheid meer geld uit dan dat er binnenkomt. Vooral de uitgaven aan zorg, vergrijzing en klimaatverandering zullen stijgen.

Ook onze gemeente Bunnik geeft meer geld uit aan de gemeentelijke taken en huidige ambities dan er aan geld binnenkomt.

Om de inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te brengen onderzoekt de Gemeente mogelijkheden om te bezuinigen of wellicht om belastingen te verhogen.

Het CDA is zeker geen voorstander om de belastingen te verhogen. Wij roepen al jaren op zuinig te zijn op onze centen. En denken eerder aan bezuinigingen, want we willen de lasten voor inwoners niet verder laten oplopen. De woonlasten zijn voor onze inwoners gemiddeld namelijk al de hoogste in de regio (uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis). Het afgelopen jaar is het bedrag dat onze inwoners aan woonlasten kwijt zijn ook veel sneller gestegen dan in alle buurgemeenten. Deze tendens kan wat het CDA betreft niet zo doorgaan.

Bezuinigen is dus onvermijdelijk. Maar hoe en waarop?

Is het erg om te bezuinigen? Aan de ene kant niet want je wilt niet meer geld uitgeven dan dat je ontvangt, maar aan de andere kant wel want je kan het geld niet altijd uitgeven aan de zaken die iedereen graag wil. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt.

De gemeentelijke organisatie, het college en de raad gaan samen aan de slag om de keuzes te onderzoeken en op papier te zetten. Daarna volgt overleg om tot een keuze te komen.

Zoals eerder gezegd wil het CDA het liefst geen belastingverhogingen. Maar wij zien ook makkelijke bezuinigingen op bijvoorbeeld de bibliotheek, sport of herinrichting van de Oranjebuurt niet zitten.

We zullen dus onze kennis, kunde en creativiteit moeten inzetten om tot de juiste keuzes te komen.

Een andere mogelijkheid is om onze inwoners erbij te betrekken. In andere Nederlandse gemeenten al uitgeprobeerd. De inwoners komen vaak met nieuwe ideeën of andere invalhoeken voor bezuinigingen.

Wanneer er inwoners van de gemeente Bunnik zijn die mee willen denken over de toekomstige bezuinigingen dan nodigen wij hen graag uit om de ideeën op te sturen naar het volgende email adres c.kool@bunnik.nl.

Cor Kool,
raadslid CDA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *