Nieuwbouw zonder aardgasaansluiting – koudwatervrees bij coalitie van Bunnik

Donderdag 5 oktober was een memorabele dag in Bunnik. 

Het college stuurde een nota naar de raad waarin ze aankondigt te verklaren achter het statement te staan om in U10 verband over te gaan op aardgasvrije nieuwbouw. Dat ritueel zal plaatsvinden op 10 november, de Nationale dag van de Duurzaamheid. Ze legt uit dat het in lijn is met de Collegeagenda, de Strategische agenda en de woonvisie in wording. De kosten zijn het laagst als de betreffende woningen vanaf het begin worden ontworpen zonder aardgas, dus is het zaak om de keuze consequent door te voeren.

Op dezelfde dag werd in het Open Huis gesproken over de kaders van de woningbouw bij de Oude Haven van Odijk. Tot verbazing van het CDA blijken deze uitgangspunten in de praktijk door P21 en de Liberalen te worden afgewezen. Men durft de stap “duurzaam bouwen zonder gasaansluiting” nog niet aan. Misschien wordt daarmee de ontwikkelaar een dienst bewezen, maar de nieuwe bewoners niet. Die krijgen een verouderd huis op het moment dat het wordt opgeleverd. Zij zullen de overgang te zijner tijd naar een aardgasloos huis zelf moeten betalen. Voor mensen met een sociale huurwoning waarschijnlijk niet te betalen. “Met dank aan de coalitie en het college.” 

Hun standpunt is zeer tegenstrijdig met de boodschap uit de nota over de U10 die op dezelfde dag werd verstuurd.

Het CDA wil dat er stappen genomen worden waarin rekening gehouden worden met de afspraken uit het klimaatakkoord en bouwen zonder gasaansluiting hoort daar bij.

Het CDA zal met een amendement komen om de coalitie tot inkeer te laten komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *