De juiste energie

Verwacht van mij geen zweverig verhaal op deze plek, ondanks het feit dat de titel wellicht anders voorspelt. Ik zet mijn energie het liefst zo effectief mogelijk in, zowel mijn persoonlijke energie, als de energie die via de zonnepanelen of het energienet mijn huis bereikt. 

Als gemeenteraad hebben we afgelopen jaren veelvuldig gediscussieerd over energie gerelateerde thema’s. Over zonnevelden en windmolens van buurgemeenten. Over duurzame energie. Tijdens de verkiezingscampagne begin dit jaar hebben we als CDA al aandacht gevraagd om komende jaren in onze gemeente meer in te gaan zetten op energiebesparing. Het is een feit dat de meest duurzame energie de energie is, die je niet gebruikt. Over effectief gesproken.

Eerder werd op deze plek door mijn collega’s van verschillende andere partijen al aandacht gevraagd voor de energiearmoede. Met de komst van de herfst en straks de winter, zal het energieverbruik aanzienlijk toenemen. Dit betekent, ondanks de tegemoetkomingen vanuit de overheid, dat de energierekening zal stijgen. Zeker als je in een slecht geïsoleerde woning woont, en de warmte net zo hard het huis weer uit gaat als dat het door de verwarming binnen komt. Iedere euro die nu gestoken wordt in isolatie zorgt op de lange termijn voor een besparing van het veelvoud van dat bedrag. 

Op dinsdagavond 1 november organiseren de gemeente Bunnik en de Energie Coöperatie Bunnik een informatieavond in het gemeentehuis over onder meer woningisolatie. Daarnaast wordt er op dit moment een vergoeding van €400,- op energiebesparende maatregelen verstrekt. Hiervoor geldt wel dat jouw inkomen onder de grens van 130% van sociaal minimum ligt. De adviseurs van de Energie Coöperatie Bunnik zijn er om te adviseren. 

En komt u niet in aanmerking voor deze vergoeding, ook dan kan een goed advies geen kwaad. Helaas zijn er in de gemeente Bunnik nog steeds een heleboel huizen die qua energielabel niet heel hoog scoren. Kansen tot verbetering dus! En zelfs bij een nieuwbouwhuis, wat in de basis goed is geïsoleerd, kun je nog winst boeken. 

Hier hebben we begin dit jaar een plat dak ‘vergroend’ met een laag sedum. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar draagt ook goed bij aan de isolatiewaarde van de schuur en de uitbouw. En voor veel van dit soort isolatiemaatregelen bestaan ook subsidies. Kijk eens op verbeterjehuis.nl voor meer inspiratie. 

Hier wat energie in investeren, kan een hoop energie besparen!

Maarten van Vulpen
Fractievoorzitter CDA Bunnik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *