CDA wil dorps karakter behouden

Vorige week woensdag verscheen in het Bunniks Nieuws onderstaand interview met onze lijsttrekker Maarten van Vulpen.

ODIJK – In de serie interviews met lijsttrekkers laten we Maarten van Vulpen van het CDA aan het woord. Ook hem stellen we de vier vragen die we aan alle lijsttrekkers stellen.

door Frits Beijnink

HOEVEEL WONINGEN, VOOR WIE? 

Dé uitdaging, vindt van Vulpen, is om de balans te vinden: „Er is grote woningnood en het CDA wil daarom een groot aantal woningen bijbouwen. Maar wil je de volgende Vinex locatie worden? De kracht van onze dorpen is altijd het kleinschalige, dorpse en groene karakter geweest. Dat willen wij zoveel mogelijk behouden. Wij kiezen er dus voor om minder woningen te bouwen dan andere partijen, namelijk 1800. Dit is nog steeds een stevige uitbreiding, want op dit moment heeft Odijk bijvoorbeeld 2400 woningen. Verder willen wij de groei over de jaren spreiden. Wij denken dat bouwen in een tempo van 100 woningen per jaar, tot 2040, het behapbaar houdt voor de gemeente.” Het CDA wil minimaal – en zonder concessies – 30 procent bouwen voor sociale huur, en 40 procent voor de middengroep (tot twee keer modaal). Over de provinciale weg naar Wijk bij Duurstede: “Daar stond je in de pre-corona tijd al vast vanaf de snelweg. Die weg is totaal niet berekend op een uitbreiding met 5000 woningen, dat is twee keer het huidige Odijk.”

BUNNIK KLIMAATNEUTRAAL, WANNEER EN HOE? 

Van Vulpen: „Verantwoordelijkheid nemen voor onze aarde en leefomgeving is een belangrijk uitgangspunt voor het CDA. Wij vinden dat onze gemeente een evenredige bijdrage moet leveren aan duurzame energieopwekking in de regio.” Hij bepleit een goede balans, waarbij ook gekeken moet worden naar het isoleren van woningen. Over zonnevelden: „Als we er voor kiezen om agrarische grond te gebruiken voor zonnevelden, dan moeten we ons eten van verder weg halen, ook dat levert weer CO2 uitstoot op. Offer niet per se kostbare landbouwgrond op, maar kijk vooral ook naar zonnepanelen op daken.” Het CDA heeft eerder een zonnelint langs de A12 bepleit. Meer zonnevelden sluit Van Vulpen echter niet uit, een enkele kleine windmolen in het buitengebied van 35 meter hoog acht hij haalbaar, maar hogere windmolens zeker niet.

LEEFBAARHEID DORPSKERNEN 

Van Vulpen: „Wij hebben recent aandacht gevraagd voor de dorpsvisie voor Werkhoven. Er is daar een initiatiefgroep ontstaan, die ontwikkelt een breed gedragen plan en vervolgens worden ze min of meer afgescheept. Begrijpelijk dat daardoor onvrede ontstaat. Je zou als gemeente juist blij moeten zijn met zo’n initiatief”. Hij vindt dat de gemeente hier niet flexibel genoeg is, zeker gezien de geringe bijdrage die gevraagd wordt om het plan uit te werken. Over de traverse in Bunnik: „Die doorfietsroute moet er komen, maar is er goed nagedacht waar al die mensen, die nu hun auto langs de straat hebben staan, moeten gaan parkeren? Er zitten zeven serieuze kruisingen in, hoezo doorfietsen? Als ik naar de Uithof fiets, sla ik af naar de Julianalaan en ga via de Grotelaan, dán kan ik doorfietsen.” Over Odijk: “De barrièrewerking van de provinciale weg moet op zeer korte termijn worden weggewerkt als we Odijk één dorp willen laten zijn. Oversteken is nu erg gevaarlijk. Vroeg of laat gaat dat tot heel vervelende ongelukken leiden. Wat ons betreft is er aan het eind van komende raadsperiode een goede verbinding tussen de beide kanten van Odijk, daar gaan we ons hard voor maken!” 

VRIJE KEUZE 

Van Vulpen is stellig in zijn keuze: „We moeten als gemeente en raad vooral in contact blijven met de maatschappij. We hebben als raad heel veel taken en zitten veel avonden te vergaderen. Maar laten we ook vooral naar buiten gaan en kijken hoe je als gemeente er kan zijn voor de burgers, en: zorg dat je als persoon benaderbaar bent. Als CDA gaan we dat de komende periode in ieder geval doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *